За Мен

Здравейте!

Казвам се Криси и съм от София.

 за мен Кристина Тодорова

Историята ми не е необикновена, за съжаление чувам все повече подобни разкази напоследък…

И все пак…

Връщаме се няколко години назад, есента на 2012 година.
Някъде в небето над Европа.
Рутинен полет от Барселона за София.
Аз, студентка 2 курс, прекарала цяло лято на морето при гаджето се прибирам за лекции. И тогава, изведнъж, четейки книга получавам първата си Паник Атака (разбира се нямах идея какво е и си мислех, че умирам…). За щастливците, които никога не са имали такава – желая от сърце никога и да не разбрете какво представляват 🙂

Но нека все пак посоча симптомите:
Панческите атаки са внезапни периоди на интензивна тревожност, физиологична възбуда и напрежение, страх, стомашни спазми, сърцебиене, учестено дишане и емоционален дискомфорт и др. Появата на тези епизоди обикновено е внезапна и неочаквана. Субективното преживяване е силен ужас, световътеж, дереализация и дисоциация от реалността, които водят до страх от полудяване и от обратната връзка на хората. Сърцето бие учестено, дишането е рязко и бързо, появява се обилно изпотяване, напрежение в стомаха и други части от тялото.

Последваха 2 дни, през които не можах да изляза от вкъщи. А след тях и посещенията при различни специалисти: гинеколог (защото по това време приемах противозачатъчни таблетки, изписани ми поради болезнен цикъл, които по мое мнение изиграха голяма роля за състоянието ми. Така че, мили момичета, информирайте се преди да пиете каквото и да е било! ), ендокринолог, кардиолог и в последствие невролог, които ми предписа антидепресанти.

Хапчетата подействаха бързо и за няколко дни успях да „вляза в релси“. Вече не се ужасявах да отида на лекции или да се видя с приятели. Но страхът от това, което ми се случва и убедеността, че съм тотална откачалка ме бяха завладели. Знам, че има хора, които ме разбират добре и няма да навлизам в подробности.

Чувствах се като дрогирана… Няма да преувелича ако кажа, че за периода (от декември 2012 до октомври 2014), в който бях на антидепресанти почти нямам спомени…

За съжаление бях много неориентирана и за още по-голямо съжаление не попаднах на заинтересован лекар, който да ме насочи към психотерапия навреме. Все още не мога да приема, че училият 6 години медицина лекар, преминал след това и специализация, не е чувал за невро-психическите причини на някои заболявания.

Да, кардиологът не е психолог. Но защо не насочва пациента към такъв? Ами защото не се е поинтересувал от нещо повече от симптомите.

Панически атаки? Ето ти хапче. Кое ги е отключило? Глупости! Какво значение има?! Ама хапчето ще ги стопира ли, ще реши ли трайно проблема? Е, ясно е, че няма. Ама едно си баба знае и това си баба бае.

А в България все още масово се вярва в официалната медицина. Българинът все още вярва, че докторът знае най-добре. И следва предписанията, защото вярва. Вярва, когато лекарят му казва, че трябва да пие лекарството, за да се оправи. Че това е най-доброто, което може да се направи в този момент.

Но дали лекарите заслужават нашето доверие? Дали правят най-доброто според познанията си? Спазват ли Хипократовата клетва: ”Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща”?

Искам дебело да подчертая, че съм далеч от мисълта, че никога не бива да се пият лекарства – има много случаи, в които са животоспасяващи. Но предписването на хапчета за щяло и нещяло и опитите за прикриване на симптомите на дадено заболяване, а не търсенето на причината за възникването му са недопустими във века, в който живеем!

Защото живеем в 21 ви век – ВЕКЪТ НА ИНФОРМАЦИЯТА.  Дали осъзнаваме какво значи това, каква привилегия е това?! …
А информацията е там – на един клик разстояние. Споделени лични опитности, разказани истории, мнения на лекари, изследвания, проучвания, сайтове, форуми….
Чака само да влезем, да прочетем, да сравним, да помислим малко.

Надявам се Женски Свят да е полезен, по – голямата част от статиите превеждам от испански и английски език, така езиковата бариера няма да е пречка за никой. Започна като един много по-различен проект (както се досещате от името), но с моята промяна и сайтът се променя. Ще съм щастлива да откриете информацията, която Ви е необходима на този етап от живота Ви и тя да ви помогне да направите избор, защото здравето е избор 🙂

ВСИЧКО е въпрос на избор и поемане на отговорност.

И след това идва промяната. А тя е процес – не се случва за една нощ. Но се случва! Случи се при мен, ще се случи и при Вас! Започнах с малки крачки, но с постоянство стигнах до момент, в който с всеки изминал ден се чувствам все по-добре, все по-силна и все по-здрава!
Щастлива съм, че намерих силата и желанието да започна да променям живота си! Вярвам, че Вие също можете да направите първата крачка и да постигнете всичко, което в момента Ви се струва невъзможно!

 

Ако и вие като мен се интересувате от здраве, здравословно хранене и здравословен начин на живот, станете Автори в сайта и ще имате възможността да помогнете на някой със споделената информация. Още за изпращането и публикуването на авторски или преведени статии – ТУК .

 

Вярвам, че заедно можем да направим живота си по-усмихнат, енергичен и добър. За да имаме повече енергия и сили да се насладим на свободното си време, да обърнем повече внимание на семейството, близките и приятелите 🙂

Криси

Посетете също така другите ни категории:

Здраве: научете как да подобрите живота си не чрез лекарства, а с помощта на здравословни рецепти и здравословно хранене .

Отслабване: съвети за бързо и лесно здравословно отслабване, здравословно хранене и вкусни здравословни рецепти.

Красота: грижа за кожата и косата с натурални продукти.

Рецепти:  здравословни рецепти, вегетариански и веган рецепти

За дома: можете да имате чист и уютен дом без да използвате продукти пълни с химикали .

Share this:
error: Content is protected !!