Облекчаване на менструалните болки без лекарства

Публикувано на 05/05/2016
0 коментари

Според статистиката най-малко половината от жените в репродуктивна възраст страдат от болезнени менструални болки, които започват малко преди началото на менструалния цикъл и продължават няколко дни.
За някои болката е лека досада, но за други може да е толкова силна, че да пречи на ежедневните дейности.
Тежките менструални спазми всъщност са сред най-честите причини за пропуснати работни и учебни дни сред младите жени.

За облекчаването на тези болки много жени разчитат на обичайните разпространени лекарства – като например ибупрофен; в някои случаи лекарите предписват противозачатъчни хапчета, които предотвратяват овулацията и намаляват тежестта на спазмите.

И двете „решения“ носят значителни рискове от странични ефекти, като само се облекчават симптомите, без да се прави нищо за лечение на причинителя на менструални спазми.

Сега учените са открили още една опция, която може да облекчи менструалните крампи по естествен път чрез „слънчевия витамин“, или витамин Д.

Витамин Д може да помогне за облекчаване на менструалните болки

По време на менструация, матката се свива, за да изхвърли непотребни елементи. Това е процес, който се задейства от хормоноподобни вещества, наречени простагландини.
Простагландините са свързани с болките и възпаленията, като по-високи нива могат да предизвикат по-тежки менструални спазми.
Витамин D не само помага за намаляване на производството на простагландини, а също така помага да се намали производството на цитокини, които стимулират възпаления в тялото.

В действителност учените наскоро разкриха, че жените с относително ниски нива на витамин D (по-малко от 45 нанограма на милилитър), приемащи контролирани дози от витамин D3, имат значително намаляване на менструалните крампи.
След редовен прием в продължение на два месеца, жените оценяват тяхната болка с повече от 2 пункта по-ниско по скала от 1 до 10, като всички са спрели да използват болкоуспокояващи.

Това са впечатляващи резултати, но но все пак трябва да се намери правилната доза от витамин D, тъй като е възможно предозиране – особено когато се приема под форма на добавка и когато витамините А и K2 не са добре балансирани.

Твърде високи дози от витамин D3 могат да доведат до хиперкалцемия с течение на времето. Това може да причини наслагване на калций в сърцето, белите дробове или бъбреците, а щетите могат да бъдат постоянни, ако вашите нива на витамин D остават високи за твърде дълъг период от време.

Идеалният начин да оптимизирате вашите нива на витамин D е чрез безопасно излагане на слънце, тъй като това не носи почти никакъв риск от предозиране.

Редовната и последователна дозировка

Недостигът на витамин D в момента е в епидемични размери в много региони по света, до голяма степен защото хората не прекарват достатъчно време на слънце, за да се улесни процеса на производство на витамин D. Това е свързано с редица сериозни здравословни състояния, включително рак и сърдечни заболявания (освен това е свързано и с менструалните болки при жените, както обяснихме по-горе). Първата стъпка към получаването на всички предимства от витамин D е да определите нивото му чрез тест.

Има два теста във връзка с употребата на витамин D – 1,25 (OH) D и 25 (OH) D – като вторият дава по-добър маркер за общото състояние. Този тест се предприема, за да бъдете сигурни, че се поддържа терапевтично ниво на витамин D в кръвта. Препоръчителното ниво е между 40 до 60 нанограма на милилитър (нг / мл), но по-скоро оптималното ниво на витамин D се свежда до най-малко 50 нг/ мл.

Излагането на слънце е най-добрият начин за оптимизиране на нивата на витамин D; препоръчително е излагането на слънце преди и около обяд до постигането на равномерен тен, което спомага да се постигне адекватно производство на витамин D.

Какво не е наред с конвенционалното лечение на менструалните болки?

Ако посетите лекар с оплаквне от менструални спазми, най-вероятно ще получите рецепта за обезболяващо или противозачатъчно средство. Тяхното действие обаче само прикрива симптомите и не носят дългосрочно облекчение, дори да ги приемате продължително.

Противовъзпалителните лекарства

Те крият сериозни стомашно-чревни рискове, като кървене от стомашно-чревния тракт, повишено кръвно налягане и бъбречни проблеми. Това се отнася не само за лекарствата с рецепта, но и за по-обикновените обезболяващи. Също така те са пословично вредни за сърцето – увеличават риска от сърдечен пристъп, инсулт или сърдечно-съдова смърт.

Противозачатъчните

Хормоналните методи за контрол на раждаемостта, предлагани под формата на таблетки, съдържат синтетичен прогестерон и синтетичен естроген – нещо, което очевидно не е за препоръчване, ако искате да поддържате оптимално здраве. Тези контрацептиви съдържат същите синтетични хормони като онези, използвани в хормонозаместващите терапии (HRT), при които са документирани редица рискове, включително повишен риск от образуване на кръвни съсиреци, инсулт, инфаркт и рак на гърдата.
Сред останалите опасности са: изтъняване на костите; дългосрочна сексуална дисфункция; мускулни увреждания; мигрени; промени в настроението и напълняване; възпаления и инфекции.

Допълнителни стратегии за облекчаване на менструалните болки

В допълнение към оптимизирането на нивата на витамин D, можете да приемате натурални вещества, като например:

масло от вечерна иглика: съдържа основната гама линоленова киселина (GLA), което е полезно за лечение на болки.

DIM (дииндолилметан): DIM е естествен фитохимикал в кръстоцветните зеленчуци като броколи, карфиол, зеле и брюкселско зеле. Той има уникални свойства, които позволяват да се промени метаболизма на естрогена, насърчават оптималия му баланс и подкрепя производството на здравословния прогестерон и тестостерон.

Китайски билки: китайските билкови лекарства се използват за лечение на менструални болки в продължение на стотици години, като едно изследване показва, че някои китайски билки са много по-ефективни от всякакъв друг вид лечение. Сред препоръчваните билки са: корени от ангелика, девисил, бял божур и канела.

Акупунктура: стимулира производството на ендорфини и серотонин в централната нервна система.

Промени в хранителния режим: избягвайте кофеин, алкохол и газирани напитки; намалете приема на захар и консумацията на пушени сирена, меса и риба.
Уверете се, че си набавяте достатъчно полезни хранителни вещества от диетата си, особено витамин В6, манган, витамини А и Е, калций, магнезий и др.

Физически упражнения: също помагат за повишаване нивата на ендорфини – химични вещества в мозъка, свързани с облекчаване на болката.

Нагряване: с помощта на бутилка с топла вода върху долната част на корема или една топла вана може да осигурите временно облекчение на менструалните болки.

Ролята на витамин D в превенцията на заболяванията

Все по-голям брой доказателства показват, че витамин D играе важна роля в превенцията на болестите и поддържането на оптимално здраве. Има около 30 000 гени в човешкото тяло и витамин D се отразява на около 3000 от тях, както и на редица рецептори, разположени из цялото тяло.

Според едно мащабно изследване, поддържането на оптимални нива на витамин D може да намали риска от ракови заболявания с до 60 процента, като това включва най-малко 16 различни видове рак, включително на панкреаса, на белия дроб, на яйчника, на простатата и на кожата.

jenskisvqt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Отговори…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *