Кокосово масло

Публикувано на 21/02/2016
7 коментари

Кокосовото масло се използва за здраве и красота в продължение на хилядолетия. То е мощен унищожител на всички видове вредни микроби, вируси и бактерии. Също така предоставя на тялото високо качество на мазнини, които са от решаващо значение за оптималното здраве.

Защо кокосовото масло е толкова полезно като лекарство с вътрешно и външно приложение?

Лауриновата киселина представлвява около 50 процента от мазнините в кокосовото масло, което рядко се среща в природата. В действителност, кокосово масло е най-богатото на лауринова киселина вещество на Земята.

Човешкото тяло превръща лауриновата киселина в монолаурин – моноглицерид, който може да унищожи вируси като спин, херпес, грип, морбили…

Разликата между кокосовото масло (можете да го срещнтете и като кокосово олио) и другите масла започва от мастната молекула. Както знаем, мазнините са изградени от глицерол и мастни киселини. Има два начина за класификация на вторите. Единият е сатурацията. Тя дели мастните киселини на наситени, полиненаситени и мононенаситени.
Втората система за класификация се базира на размера на мастната молекула или по-точно дължината на въглеродните мастни опашки. По тази система мастните киселини биват разделяни на: късоверижни, средноверижни и дълговерижни мастни киселини.
Кокосовото масло е изградено преди всичко от наситени средноверижни мастни киселини, докато кравето масло например е изградено от дълговерижни наситени мастни киселини. Изобщо повечето от мазнините в нашата диета, без значение наситени или ненаситени, растителни или животински, имат за състав дълговерижни мастни киселини. Логично е да си зададем въпроса: „Наистина ли размерът е толкова важен?“
Отговорът е да, понеже тялото метаболизира различните мастни киселини според размера на молекулите им. Установените проблеми, които носят със себе си дълговерижните киселини като завишаване на холестерола и последиците – увеличаване риска от атеросклероза, заболявания на сърцето и др. не се отнасят са средноверижните мастни киселини. Последните се преобразуват в „добър холестерол“ (HDL) вместо в „лош холестерол“ (LDL).

Средноверижните мастни киселини веднага се преобразуват от черния дроб в енергия, вместо да се съхраняват като мазнина.

Кокосовото масло не затруднява храносмилателната система и не предизвиква инсулинов скок, така че ако се нуждаете от повече енергия, можете просто да изядете една супена лъжица кокосово масло или да го добавите към храната си.

Ето и няколко идеи:
Здравословни кокосови топчета с черен шоколад
Домашен здравословен шоколад
Веган трислойни шоколадови барчета
Морковена супа с царевичен топинг
Печени картофи пълнени със зеленчуци

Кокосово масло е идеален избор за всички видове ястия – подходящо е и за пържене, и за печене, тъй като издържа на високи температури, за разлика от много други масла. Така че, когато имате нужда от масло, за готвене, използвайте кокосово масло вместо краве масло, зехтин, олио, маргарин, или всеки друг тип масло препоръчвано в рецептите. Въпреки, че пържените храни не са напълно препоръчителни, ако трябва да пържите – използвайте кокосово масло – това е най-умният избор.

Освен това, кокосовото масло не гранясва, което е огромно предимство.

Кокосово масло – Ползи за здравето

Кокосовото масло предлага един наистина впечатляващ набор от ползи за здравето, когато се включи в хранителния режим.

В допълнение към неговите антимикробни свойства, кокосовото масло е полезно за:

Здравето на сърцето

Кокосовото масло и сърцето

Сърдечните заболявания са причина номер едно за смъртността в България. Първият признак на сърдечно-съдови заболявания често е инфаркт, и за съжаление, повече от една трета от сърдечните пристъпи са фатални. Много хора погрешно смятат, че кокосовото масло вреди на сърцето, поради високото съдържание на наситени мазнини. Истината е, че то че то съдържа около 50% лауринова киселина, която помага при редица сърдечни проблеми, като високо ниво на холестерол и високо кръвно налягане. Наситените мазнини в кокосовото масло не са вредни за разлика от наситените мазнини в други растителни масла. Кокосовото масло помага за насърчаване на нормална тромбоцитна функция.

Кокосовото масло помага в борбата с диабета

Тялото ви изпраща средноверижни мастни киселини директно до черния дроб, за да се използват като енергиен източник. Това прави кокосовото масло мощен източник на енергия за тялото ви. Подобен тип енергия обикновено се „сервира“ чрез консумацията на прости въглехидрати. Но, въпреки че кокосовото масло и простите въглехидрати споделят способността да предоставят бърза енергия за тялото, те се различават в едно важно отношение. Кокосовото масло не предизвиква инсулинов скок в кръвта ви. Кокосовото масло актове по тялото си, като въглехидрати, без някоя от инвалидизиращи инсулин, свързани ефекти, свързани с дългосрочно висока консумация на въглехидрати!

Диабетиците и хората в състояние на преддиабет могат спокойно да използват кокосово масло в диетата си – бързо действащ източник на енергия, който не предизвиква инсулинов скок в тялото. В действителност, кокосовото масло добавено към хранителния режим на диабетици и такива в преддиабетно състояние стабилизира наддаването на тегло, което може драстично да намали вероятността от получаване на диабет тип-2.

Кокосовото масло за отслабване – Осигурява отлично „гориво“ за вашето тяло и засилва метаболизма

В днешно време, имате почти 50 процента шанс да сте с наднормено тегло. И със сигурност сте наясно, че затлъстяването влошава качеството ви на живот и е свързано с много здравословни проблеми. Една от най-добрите ползи от кокосовото масло се крие в способността му да спомогне за стимулиране на метаболизма ви. През 40-те години на миналия век, земеделски производители са открили този ефект случайно, когато опитали да използват евтино кокосово масло, за да угояват животните си. Но не се получило! Много изследвания са показали, че кокосовото масло намалява телесното тегло и намалява отлагането на мазнини. В действителност благодарение на способността си да се усвоява лесно, да помага за стимулиране на обмяната на веществата и да се превъща в енергия, кокосовото масло е почитано и в спортните среди. Няколко изследвания вече са показали, че кокосовото масло може да подобри физическите възможности.
Освен загубата на тегло, има и други предимства за повишаване на метаболизма. Вашият лечебен процес се ускорява, регенерацията на клетките се увеличава, за да се заменят старите клетки, като цяло функциите на имунната система се подобряват .

Кокосовото масло и правилното функциониране на щитовидната жлеза

Много изследвания показват, че благодарение на своя метаболитен ефект, кокосовото масло повишава активността на щитовидната жлеза. И вероятно сте чували, че застой във функциите на щитовидната жлеза е една от причините, поради която някои хора не са в състояние да намалят теглото си, без значение какво правят.

Кокосовото масло воюва срещу Кандида

Гъбичките известни като кандида албиканс обикновено живеят в храносмилателния тракт. Но ако храносмилателният тракт е небалансиран или „болен“, Кандида може да се разрастне и да излезе извън контрол, преминавайки през стената на червата, и навлизайки в кръвта, което води до системни ефекти върху здравето, включително потенциално смъртоносна инфекция.

Свръхрастежът на Кандида се открива много често при хора с храносмилателни оплаквания и кокосовото масло, със сроите анти-микробни свойства, е ефективно решение. Скорошни изследвания установяват, че мишки, хранени кокосово масло имат 10-кратно намаляване на колонизацията на Кандида албиканс в стомаха си в сравнение с тези, хранени говежда лой или соево масло.

Според учените, кокосовото масло може да е ефективна алтернатива на противогъбичните лекарства и вероятно може да помогне за контрол на растежа на Кандида албиканс, просто като се добавя към ежедневното меню на пациента.

Кокосово масло за здрава храносмилателна система

Неговите средноверижни мастни киселини имат редица ползи за здравето, включително за повишаване на метаболизма на тялото и борбата с патогени. Кокосовото масло може помогне на организма да абсорбира други хранителни вещества. Сред пациентите, получаващи общо парентерално хранене тези, които са получили средноверижни мастни кисели от кокосово масло в допълнение към дълговерижни мастни киселини имали двойно усвояване на витамин Е в сравнение с пациентите, получаващи само дълговерижни мастни киселини. Кокосовото масло не натоварва храносмилателната система и не предизвиква инсулинов скок в кръвта ви, така че ако се нуждаете от енергия, можете просто да изядете една супена лъжица кокосово масло или да го добавите към вашата храна.

Кокосовото масло и ползите за здравето на устата

Както ще бъде споменато по-долу, кокосовото масло се смесва със сода за хляб, което го прави много проста и евтина, но ефективна, паста за зъби. Също така е много добра алтернатива ако искате паста за зъби без флуорид, но без да харчите излишни пари, защото те често струват повече от обикновените пасти с флуорид.

Жабуренето с масло е практика използвана от хиляди години и е започнала с аюрведичната медицина. Когато жабуренето се комбинира с антимикробната сила на кокосовото масло може да се превърне в много мощно средство за здраве. Традиционно се препоръчва сусамово масло заради сравнително високата му концентрация на омега-6 мазнини. Кокосовото масло е също толкова добро и вкуса му е по-приятен. Но от механична и биофизична гледна точка, и двете вършат работа.
Жабуренето с масло включва изплакването на устата с маслото, както ако използвате вода за уста. С маслото се жабурим, прекарвайки го през зъбите си за около 15 минути. Ако смятате за необходимо можете да го правите до 30-45 минути. Процесът позволява на маслото да „извлече“ всички бактерии, вируси, гъбички и други хранителни остатъци. Най-доброто време да се направи е сутринта преди закуска, но може да се прави по всяко време. Опитайте се да го правите по два пъти на ден, ако графика ви позволява. Когато приключите, изплюйте маслото и изплакнете устата си с вода. Избягвайте да гълтате маслото, тъй като ще бъде заредено с бактерии и всякакви токсини и остатъци, които е извлякло.
Когато се прави правилно, жабуренето с масло има значителен почистващ, детоксикиращ и заздравяващ ефект. Не само за устата и синусите, но и за цялото ви тяло. Кандида и Стептококи са обичайни обитатели на устата ви, а тези микроби и техните токсични отпадъци могат да допринесат за натрупването на плака и разграждането на зъбите и като допълнение могат да причинят инфекции и хронични възпаления в цялото ви тяло. Жабуренето с масло може да помогне за намаляването на цялостната тежест от токсини върху имунната ви система, предотвратявайки разпространението на тези организми от устата към останала част от тялото ви.

Освен че кокосовото масло е идеална храна за насърчаване на здравето и красотата от вътре на вън, то също има потресаващ брой други приложения.

С кокосово масло може да замените доста от продуктите ви за красота и лична хигиена

Един от най-добрите продукти за лична хигиена, който някога ще откриете може би седи в кухненския ви шкаф в момента.

Kокосовото масло, може да се използва да замени следните продукти за красота и лична хигиена:

Кокосово масло за премахване на грим: Нанесете с навлажнено топче памук. Изчистете с чист памук или навлажнена кърпичка.
Кокосово масло за почистване на лице: Масажирайте лицето и врата си с капка кокосово масло. Измийте с мокра кърпичка и подсушете.
Кокосово масло като ексфолиант за тяло: Смесете равни части кокосово масло и органична кафява захар в стъклен буркан. Използвайте ексфолианта върху суха кожа преди душ или вана.
Кокосово масло като ексфолиант за лице: Вместо захар, смесете кокосовото масло със сода за хляб или овесени ядки с щипка канела и ще получите един нежен ексфолиант за лице.
Кокосово масло за лосион за бръснене: Приложете тънък слой кокосово масло върху мястото, която ще бръснете и се обръснете както обикновено. Лауриновата киселина в кокосовото масло ще послужи и като антисептик за порязванията в резултат от бръсненето.
Овлажнител за лице и тяло: Можете да го използвате както самостоятелно, така и да го добавите към любимото си етерично масло. (Уверете се, че използвате висококачествено етерично масло, което е безопасно за външно приложение.)
Когато се прилага външно, кокосовото масло спомага за намаляването на видимостта на фини линии и бръчки, помагайки на съединителните ви тъкани да бъдат силни и гъвкави, като същевременно участва в ексфолирането на външния слой от мъртви клетки, правейки кожата ви по-мека.
Кокосово масло като крем за очи: Приложете тънък слой кокосово масло около очите си за омекотяване на бръчките и предотвратяване на изтъняването и отпускането на кожата.
Кокосово масло като крем за кожички на ноктите: Просто втъркайте малко количество кокосово масло около кожичките на ноктите, за да омекотите сухата кожа.
Дезодорант: Прилагането на малко количество кокосово масло върху подмишниците ще държи миризмите далеч от вас, поради антибактериалните качества на маслото. Ако желаете, можете да добавите малко количество сода за хляб или да приготвите домашен дезодорант с кокосово масло, сода за хляб и малко количество арарут на прах.
Соли за вана: Добавянето на кокосово масло към ваната може да помогне за овлажняването на сърбящата суха кожа (Уверете се, че почиствате ваната добре след като сте добавяли кокосово масло във водата, за да предотвратите подхлъзването на къпещите се след вас). Уверете се, че водата е по-топла от 25 градуса, защото иначе маслото ще се втвърди.
Сапун от кокосово масло: Кокосовото масло е една от основните съставки в много рецепти за домашен сапун, като тази: Домашен сапун от моркови и мед
Балсам за устни от кокосово масло:  Можете да прилагате малко количество чисто кокосово масло или да си приготвите свой собствен балсам за устни с кокосовото масло като основна съставка.
Паста за зъби от кокосово масло:  Когато се смеси със сода за хляб, кокосовото масло може да замени ежедневната ви паста за зъби. Содата за хляб нежно ще почисти, докато кокосовото масло ще ви предпази от вредното действие на бактериите, чрез антибактериалните си качества. Още по темата : Кокосовото масло – най-добрата паста за зъби без флуорид
Репелент против насекоми от кокосово масло: Смесването на кокосово масло с висококачествени етерични масла може да помогне за отблъскване на хапещите насекоми, когато се приложи върху откритата кожа. Сред добрите избори на етерични масла са: мента, маточина, розмарин, масло от чаено дърво, ним, цитронела, гераниол, коча билка и/или чисто масло от ванилия.

Най-добрият приятел на косата

Кокосовото масло е познато и с ползите си за косата. Повечето жени предпочитат да го използват като маска преди измиване с шампоан. Просто втрийте кокосово масло в сухата коса и го оставете за час или повече. Можете дори да го оставите за цялата нощ. Просто си сложете шапчица, за да предпазите възглавницата си. След това измийте косата както обикновено.
Когато се прилага по този начин, кокосовото масло предотвратява проникването на вода в косъма, която в други случаи предизвиква разтварянето на повърхността на косъма, правейки го податлив на увреждане и чупене. Освен това, когато се прилага преди миене, малка част от кокосовото масло прониква дълбоко в косъма по време на измиването, когато фибрите на косата се издуват леко.
Това също може да обясни защо толкова много хора са възторжени от способността на маслото да предотвратява къдренето на косата във влажно време – това е още една способност благодарение на хидрофобичните му качества. Кокосовото масло е по-полезно за по-порестите видове коса (като косата на Африканците), за химически третираната коса, както и за хората страдащи от различни типове проблеми със скалпа, включително пърхот.

Кокосовото масло ще ни спаси

Освен полезните качества в кухнята и банята, кокосовото масло заслужава място и в аптечката ви – отново заради антимикробните и антивирусните му качества. Например, кокосовото масло може да се използва за лечение на:

Инфекции на ушите: Поставете по няколко капки в канала на всяко ухо. Ако кокосовото масло е втвърдено, можете лесно да сложите малко количество в чашка за шотове или друг малък съд, който да поставите в топла вода
Обриви и раздразнения по кожата, включително варицела и херпес зостер: Просто нанесете малко количество върху засегнатата област
Гъбични инфекции: За гъбични инфекции, можете да го смесите с масло от риган или от чаено дърво.
Ухапвания от насекоми и ужилвания: намажете мястото с кокосово масло
Студени рани: смесете с малко количество масло от риган и го приложете при първи признаци
Често кървене от носа може да се подобри чрез редовно прилагане на малко количество кокосово масло вътре в ноздрите
Хемороиди: Може да се добави малко количество масло от лавандула за допълнителна лечебна сила
Вагинална сухота
Перинеален масаж: бъдещите майки могат да го използват кокосово масло за масаж на перинеума ежедневно, като се започне около месец преди датата на раждане, за да помогне за намаляване на шансовете от разкъсвания и/или необходимостта от епизиотомия

Кокосовото масло — По-ефективно от Перметрин при Въшки

Според проучване на Европейския журнал по Педиатрика комбинацията от кокосово масло и анасон се е оказва почти два пъти по-ефективна от често предписвания лосион с перметрин за третирането на въшки. Според авторите:

„Направихме тест на случаен принцип с контролирани, паралелни групи, включващи 100 участника с активно заразяване с въшки по главата. Тествахме ефективността на сместа от кокосово масло и анасон, както и на перметриновия лосион 9 дни по-късно. Кокосовата смес беше значително по-ефективна (41/50, 82.0%) излекувани, в сравнение с перметрина (21/50, 42.0%…). Тридест и три души са докладвали реакции на раздразнение от контакта на алкохол с разранената кожа. Стигнахме до извода, че перметриновият лосион е все пак ефективен за някои хора, но спреят с кокосово масло и анасон може да е значително по-ефективно алтернативно лечение.“

Не е ли прекрасно да виждаш как природата предоставя толкова много ефективни решения за много от заболяванията ни? И го прави често по начин, който е много по-ефективен от химическите ни лекарства! Друг интересен метод от Хавай за лечение на въшки е да накиснете косата си в оцет и да я оставите на изсъхне (без изплакване). След това можете да я покриете с кокосово масло през нощта. Спете със шапчица, за да предпазите завивките си. На следващия ден гнидите се премахват лесно.

14 Изненадващи приложения на Кокосовото масло в дома

Не на последно място, кокосовото масло може да се използва за редица задачи у дома, които обикновено струват повече и са потенциално токсични алтернативи. Следват 14 креативни и практически приложения на това фантастично масло.

1. Почиства, поддържа и хигиенизира дървената ви дъска за рязане. Ползвайте го всеки път, когато дървото започне да изглежда сухо.
2. Използвайте го когато правите чаен компост за градината си, за да намалите пяната.
3. Използвайте за лъскане на метал. Първо тествайте върху малка област.
4. Овлажняване и омекотяване на кожени продукти, точно както, когато използвате други балсами за кожа.
5. Поддръжка на железните ви съдове и тигани с кокосово масло, вместо твърдото царевично масло.
6. Смазване на скърцащи панти и трудноподвижни механизми с кокосово масло.
7. За почистване и поддържане на дървени мебели вместо лак за мебели. Първо тествайте върху малка област.
8. Смазване на струните на китара.
9. Почистване на остатъци от сапун от душа ви с малко количество кокосово масло и влажна кърпа. Напръскайте мястото с оцет и след това избършете със суха кърпа.
10. За почистване на ръцете и четките за рисуване след използване на маслени бои, вместо минерални спиртове.
11. Почистване и поддържане на вътрешността на колата ви, слагайки малко количество на мека кърпичка. Втрийте и избършете излишното.
12. Почистване и хигиенизиране на предпазители за уста, покривайки ги с тънък слой
кокосово масло, когато не се използват. Изплаквайте преди употреба.
13. Почистване и придаване на блясък на растенията у дома, избърсвайки листата им с безвлакнеста кърпичка и малко количество кокосово масло.
14. Премахване на дъвки буквално от всякъде, включително от килими и коса.

jenskisvqt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 Отговори…

7 мнения на “Кокосово масло”

  1. Аз обичам кокосовото масло! Използвам го почти за всичко. Най-вече за здравето кокосовото масло е много полезно. Аз имах проблеми с сърцето но от както започнах да използвам малсото всякаш болките ми минаха, чесно казано не бях се замислила за това от много време. Както пише в този пост кокосово малсо е полезно абсолутно за всичко сърце, зъби, коса и тн…

  2. За първи път научих от вашата статия за всички благотворни качесства на кокосовото масло.Нямам търпение да изпробвам някои приложения и да споделя резултата.Благодаря за полезната информация,чета всички статии с интерес!

  3. Pingback: Julia
  4. Аз използвам доста кокосово масло. Сега и цените са доста добри че да мога да си позволя да си купя по често.

  5. При акне и дерматит, Доброто кокосово масло е чудесен вариант за грижа за кожата. То подобрява хидратацията й, а доказаното противовъзпалително действие спасява от неприятните симптоми на дерматити и акне. Системното прилагане на чисто кокосово масло овладява локалните инфекции и освен това подобрява храненето на епителните клетки; проявява се антиоксидантното действие на продукта, при системна употреба проличава и анти-ейдж ефектът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *