Как времето навън определя настроението ни

Публикувано на 12/09/2016
0 коментари
Как времето навън определя настроението ни

Времето може да бъде непредсказуемо, същото важи и за настроението ви. Начинът, по който се чувствате всеки ден може да бъде действително сложно обвързан с прогнозата за времето по начин, който науката едва сега започва да разбира.

Много хора вече са наясно, че прекарването на време на открито в слънчев ден, позволявайки на слънцето да „изгрее” върху кожата, е необходимо на тялото, за да може да произвежда витамин D, който играе важна роля в производството на серотонин.

Серотонинът, мозъчен хормон, свързан с настроението и щастието, повишава нивата си с излагане на ярка светлина и ги понижава при липсва на излагане на слънце. Това е една от причините, поради които ярко-светлинната терапия е толкова ефективна за лечение при хора с сезонно афективно разстройство, което понякога наричаме „зимна депресия.“

Това обаче е само върхът на айсберга. Един слънчев ден може да ви накара да се почувствате необяснимо щастливи, но само ако можете да се веселите на открито. Има други типове хора, на които това ще повлияе точно по обратния начин, а пък и времето има значителни (и често неосъзнати) ефекти върху поведението.

Приятното време подобрява настроението

Връзката между времето и психологическите промени са довели до някои противоречиви резултати. Изследване, публикувано в списание Psychological Science, свежда тази взаимовръзка до два важни фактора: какъв е сезонът и колко време се прекарва навън.

Приятното време се свързва с подобрени настроение, памет и когнитивни способности, особено през пролетта, когато времето, прекарано на открито, се увеличава.

Изследователите мотивират, положителния ефект от пролетното време с факта, че хората са били лишени от хубаво време през зимата. или – обобщено казано – „Ако желаете да се възползвате от психологическите ползи на доброто пролетно време, излезе навън.“

Как времето може да контролира поведението

Когато слънцето се покаже, може да промените поведението си, без дори да го осъзнавате. Проучванията показват например, че в слънчеви дни хората са по-склонни да си помагат един на друг и да оставят по-щедри бакшиши при хранене в ресторанти.

Според едно изследване на френски учени в областта жените са по-отзивчиви към контакти с привлекателни представители на другия пол в слънчеви, отколкото в облачни дни.

Друго проучване, проведено от същия изследовател, френския психолог Никола Геген, шофьорите са по-склонни да вземеат стопаджии в слънчеви дни, отколкото в облачни. „Вероятно положителното настроение, предизвикано от слънчевите лъчи, насърчава любезно и отзивчиво поведение у хората.“– заключва ученият.

Времето влияе върху психическото здраве

Очевидно времето има влияние и при паметта – хората са склонни да помнят много повече информация при мрачно време, отколкото при добро. Това се обяснява с връзката между лошото настроение и повишената памет.

Оказва се, че това може да има решаваща роля при решенията за прием в университет. Изследванията показват, че академичните качества на кандидатите са подобрени през облачните дни, докато в слънчевите дни се случва точно обратното.

Според проучванията:

„Документираните ефекти са от статистическо и практическо значение: заоблачаванията могат да увеличат прогнозираната вероятност за допускане на кандидата средно с до 11,9%.“

Престъпността се покачва заедно с температурата

Слънчево време не винаги е хубаво нещо, особено когато е свързано с високи температури. Според данни на американското министерство на правосъдието на САЩ, престъпността се увеличава по време на летните месеци.

Едно проучване разкрива, че процентите на тежки насилствени престъпления и битови кражби са значително по-високи през летните месеци. Има няколко вероятни причини за това.

Горещото и задушно време може да накара хората да се почувстват раздразнителни, карайки ги да действат с повишени агресия и враждебност. Лятното време също така привлича хора на открито, което означава, че има повече социални взаимодействия и повече възможности за престъпления.

The Epoch Times коментира:

„Аспектите на времето извън топлината и слънцето също повлияват на настроението. Влажността например може да подейства уморяващо и раздразнително.
Барометричните колебания в налягането могат да променят настроението и да предизвикат главоболие, дори в някои проучвания се установява връзка между ниското налягане и самоубийството. При проведени анкети през дъждовните дни пък хората съобщават за по-ниска удовлетвореност от живота.“

Свежият въздух и слънцето могат да помогнат за облекчаване на депресията

Тези фактори набавят на тялото необходимите количества витамин D, което оказва значителен ефект върху вашето настроение и ментално здраве. Хората, страдащи от тревожност и депресия, обикновено са с недостиг на витамин D.

Официално проучване, публикувано през 2008 г., дава следните резултати:

„Смята се, че връзка между серумните нива на витамин D и симптомите на депресия. При набавяне на по- високи дози от витамина изглежда се подобряват симптомите, което показва възможна причинно-следствена връзка.“

Времето, прекарано сред зелени площи, подобрява настроението

Времето на открито има психологически и физически ползи. Дори простата разходка естествен област намалява негативните и депресивни мисли.

Изследователите отбелязват:

„Природата може да се подобри психичното благополучие и се предполага, че повечето достъпни природни зони в градски условия могат да бъдат важен ресурс за психично здраве в нашият толкова урбанизиран свят.“

В допълнение към подобряване на благосъстоянието, хората, които живеят в по-зелена среда, имат по-малко здравословни оплаквания и по-добро психично здраве.

Всички видове зелени площи – градски паркове, земеделски площи, гори и т.н. – са еднакво полезни. Сред тях когнитивната функция, паметта и концентрацията се подобряват.

50-минутна разходка сред природата подобрява настроението и паметта

По-възрастните хора, които прекарват повече време на открито, имат по-малко болки, спят по-добре и имат по-нисък функционален спад в способността си да извършват ежедневните си действия. Проучване, публикувано през 2015 г., разкрива огромна полза от предприемането на 50-минутна разходка в природна среда.

Учените отбелязват:

„Разходката сред природата води до емоционални ползи (намалява тревожността и запазва положителните емоции), както и до когнитивни ползи (увеличена производителност на работната памет).“

В крайна сметка е препоръчително да прекарвате колкото се може повече време на открито в природата, независимо от времето.

Дори и само снимки на зелени площи помагат за намаляване на стреса

Урбанизацията предизвиква увеличение на заболяванията, свързани със стрес и психически увреждания, при хората, които живеят в градски условия.
Скорошно проучване, публикувано в The International Journal във връзка с изследване на околната среда и общественото здраве подчертава необходимостта при жителите на градската среда да се намери облекчение от градските стресови фактори – за предпочитане чрез почивка на открито.

“Многобройни изследвания са показали, че контактът с природата има положителен ефект върху настроението, самочувствието и намаляването на стреса и депресията, също така помага да се възстановите от натрупаната умора.“

Изследването се фокусира върху симпатиковата и парасимпатиковата нервна система, които се справят със стреса или чрез задействане на „паник бутон“, или чрез постигане на спокойствие.

В изследване, проведено върху студенти по математика след изпитен тест, показаните им снимки на зелени площи активират парасимпатиковата нервна система се активира и понижават сърдечния ритъм – тоест, действат упокояващо и антисресиращо.

Излизайте винаги, когато времето е приятно

Съобщението тук е просто: когато навън е приятно, излезте, наслаждавайте се и наваксайте при всяка възможност.

Паркове, природни резервати, зелени площи – възползвайте се от тях при хубаво време, заобиколени от природата.

Ако живеете на място с често влошаване на времето и смятате, че това се отразява отрицателно на настроението ви, може да помислите за преместване в район с по-благоприятен климат.

jenskisvqt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Отговори…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *